SolHimalajska.pl

Słone zakupy

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.

BogutynMlyn

Katar

Na katar i uczucie zapchanego nosa stosujemy płukankę solną.

Do szklanki 250 ml letniej wody dodajemy czubatą łyżeczkę od herbaty różowej soli (ok 5 gram).

Następnie pipetką zakraplamy nos co 2 godziny co powoduje zmniejszenie objawów kataru i powrót do swobodnego oddychania.