SolHimalajska.pl

Słone zakupy

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.

BogutynMlyn

Sól czarna (Kala Namak) drobna

Sól czarna

Kala Namak (Bangla Beet lobon; Nepalski Birae Nun (बिरे नुन); Hindi काला नमक kala namak) znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach. Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i zapach. W zależności od źródła informacji, jedne twierdzą, że Kala Namak to rodzaj naturalnego halitu a drugie, że to ręcznie wydobyty produkt.

BogutynMlyn