SolHimalajska.pl

Słone zakupy

Sól czarna (Kala Namak) drobna

Sól czarna

Kala Namak (Bangla Beet lobon; Nepalski Birae Nun (बिरे नुन); Hindi काला नमक kala namak) znana również jako sól czarna lub czarna sól Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach. Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i zapach. W zależności od źródła informacji, jedne twierdzą, że Kala Namak to rodzaj naturalnego halitu a drugie, że to ręcznie wydobyty produkt.

BogutynMlyn

Ból gardła

Pierwsze objawy bólu gardła możemy leczyć stosując płukankę solną.
Do szklanki letniej wody (ok 250 ml) dodajemy płaską łyżkę stołową soli (ok 7.5 grama) i zaparzony wcześniej wywar z rumianku lub szałwii.
Roztworem płuczemy gardło 3 razy dziennie.