SolHimalajska.pl

Słone zakupy

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Sól czarna (Kala Namak) całe kamienie

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.

BogutynMlyn

Lecznicze działanie soli

Dawno temu sól była bardzo wysoko ceniona w społeczeństwie! Rzymska armia otrzymywała często płatność w postaci soli (nasze słowo Salary (wynagrodzenie) pochodzi od tego słowa). Podobna do białego cukru rafinowanego, uznawana za białe złoto, została przerobiona na białą truciznę! Ciało uznaje sól kuchenną za agresywną truciznę komórkową. W celu neutralizacji i pozbycia się nadmiaru soli organizm musi poświęcić swoją wodę komórkową. Na każde 0,035 uncji chlorku sodu, którego nie można wyeliminować, organizm zużywa 23 razy większej ilości własnej wody komórkowej w celu zneutralizowania soli! Jeśli poziom soli jest nadal zbyt wysoki, organizm odwodnia się na poziomie komórkowym.

Odwodnienie jest związane z problemami z plecami i bólem. W książkach „Your Body's Many Cries for Water” i „How to deal with Back Pain & Rheumatoid Joint Pain” Dr. Batmanghelidj przedstawia argumenty za rozwiązywaniem problemów zdrowotych związanych z plecami, kręgosłupem przy pomocy wody i soli. Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej www.watercure.com

Książka "Water & Salt Essence of Life" kładzie nacisk na znaczenie Soli krystalicznej jako najlepszej "uzdrawiającej mocy natury". W przeciwieństwie do soli kuchennej, sól krystaliczna zawiera 84 minerały i pierwiastki śladowych, elementów, które nasz organizm potrzebuje. Sól morska staje się coraz uboższa jakościowo ze względu na zanieczyszczenia i wciąż musi być przetwarzana. Innym kluczowym punktem jest to, że sól krystaliczna bilansuje poziom pH z powrotem do odpowiedniego poziomu, idealnego dla naszego zdrowia.

W książce "The pH Miracle" autorstwa Robert Young łączy kwaśną dietę z wieloma problemami zdrowotnymi. Usuwa z naszego organizmu wapń i magnez w celu neutralizacji zbędnych kwaśnych produktów. Dieta ta związana jest również z talią, ponieważ nasz organizm musi produkować tłuszcz w celu ochrony przed zbędnymi kwaśnymi produktami!!

Moje osobiste doświadczenia z Solą krystaliczną

Od czasu spożywania roztworu soli krystalicznej straciłam prawie 8 kg a mój cholesterol spadł do bezpiecznego poziomu po raz pierwszy od 10 lat. W zeszłym roku poziom cholesterolu wynosił 240, a teraz 188, LDL spadł z 155 do 125. Oczywiście mam wyniki badań potwierdzające powyższe dane! Minęło zaledwie 2 miesiące i zastąpiłam sól kuchenną solą krystaliczną.

Na spadek mojej wagi miały wpływ różne czynniki. Straciłam apetyt na słodycze! Mogę bezpiecznie przechodzić obok cukierni, obok lady z pączkami – wcześniej ciągnęło mnie tylko tam! Zadzwoniłam do właściciela przedsiębiorstwa i zapytałam: "Czy przyczyna braku apetytu na słodycze znajduje się w mojej głowie?” Odpowiedział, że dzięki naszej soli do organizmu dostarczana są wszelkie składniki odżywcze i mikroelementy potrzebne do poprawnego funkcjonowania organizmu, stąd zmniejszony apetyt na słodycze. Po wykonaniu kilku dodatkowych badań zdałam sobie sprawę, że odpowiedni poziom pH pozwolił mojemu organizmowi usunąć toksyny. Co więcej, moje ciało nie musi produkować komórek tłuszczowych w celu ochrony mojego ciała przed kwaśnymi produktami!

Co pozostaje po typowych solach to "chemicznie oczyszczony" chlorek sodu - nienaturalna postać chemiczna soli, którą organizm ludzki rozpoznaje jako coś zupełnie obcego. Ta forma soli znajduje się praktycznie w każdym spożywanym produkcie. Dlatego też, gdy dodajesz do żywności (już solonej) jeszcze więcej soli, Twój organizm nie będzie w stanie jej usunąć.

Jest to ważne, ponieważ ponad 90% pieniędzy, które ludzie wydają na żywność przeznaczana jest na przetworzoną żywność.

Typowe kryształy soli kuchennej są całkowicie od siebie odizolowane. Aby twoje ciało mogło przetworzyć kryształy soli kuchennej, musi poświęcić ogromne ilości energii.

Nieorganiczny chlorek sodu może uratować Cię od idealnej równowagi płynów i może przeciążyć twój układ eliminacji toksyn.

Gdy Twoje ciało stara się izolować nadmiar soli, na który jesteś narażony, cząsteczki wody muszą otoczyć chlorek sodu aby je rozdzielić na jony sodu i chloru w celu ich neutralizacji. Aby to osiągnąć, woda jest pobierana z komórek w celu zneutralizowania nienaturalnego chlorku sodu.

Powoduje to mniej niż idealną równowagę płynów w komórkach.

Wielu ludzi uważa, że sól morska jest zdrową alternatywą soli kuchennej, ale niestety już tak nie jest. Oceany są wykorzystywane jako wysypiska odpadów szkodliwych trucizn, takich jak rtęć, PCB i dioksyny. Wycieki oleju zanieczyszczającego morze zdarzają się coraz częściej. Przy ok. 89% wszystkich producentów soli morskiej dzisiejsza sól morska nie jest już tak zdrowa jak kiedyś.

Jeżeli przeanalizowalibyście pod mikroskopem sól morską to zauważylibyście nieregularne i wyizolowane struktury krystaliczne odłączone od naturalnych elementów otaczających je. Mimo, że sól morska zawiera wiele istotnych składników mineralnych, to nie wszystkie mogą być wchłaniane przez organizm, chyba że organizm zużyje ogromne ilości energii do ich ożywienia. Twoje spożycie netto jest wtedy niewielkie w porównaniu do ogromnych strat energii.

Jako, że struktura krystaliczna soli krystalicznej jest zrównoważona, to nie jest odizolowana od 84 elementów mineralnych, ale jest połączona z nimi je w harmonijny sposób. Oznacza to, że zawartość energii w postaci minerałów możne być łatwo metabolizowana przez organizm. Co więcej, sól krystaliczna dodaje energii. Twojemu organizmowi dostarczana jest odpowiednia ilość składników odżywczych przy niewielkiej stracie energii.

Himalajska krystaliczna sól różowa jest wydobywana ręcznie z głębi słynnego łańcucha górskiego. Utworzona i udoskonalana przez miliony lat ciśnienia geologicznego daje się o wiele łatwiej dzielić i wchłaniać przez organizm. Himalajska krystaliczna sól zawiera również 84 minerały i pierwiastki śladowe.

  • Łatwo się wchłania
  • Nie wpływa na ciśnienie krwi itp.
  • Pomaga organizmu utrzymać równowagę pH
  • Naturalnie zjonizowane dla optymalnego zdrowia
  • Bogata w minerały
  • Wolna od dodatków i środków przeciwzbrylajacych



Najbogatsza zawartość 84 składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Przeznaczenie: kąpiele odmładzające, nawilżanie skóry, napoje energetyczne, substancje aromatyczne do żywności.

Czysta, nieskażona sól - z czasów, gdy ziemia była bardzo czysta (nieskazitelna). Nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ze środowiska.

Zawiera informacje z ponad 250 mln lat temu. Himalajska sól krystaliczna to przede wszystkim nośnik informacji. Ta specjalna sól czeka na moment, kiedy po dodaniu wody uwolni swoją zmagazynowaną energię oraz biofotony.

Sól zmielona na kamieniu, myta i przygotowywana ręcznie – prawdziwa w 100% Himalajska sól krystaliczna.